OEKO TEX 100 Standardı, Tekstil sektöründen piyasaya sunulan zararlı maddeleri sınıflandırmak için kullanılan yaygın standarttır. Piyasada olan bir tekstil ürünü OEKO TEX 100 etiketi taşıyorsa, üstündeki her malzeme, paça, düğme, takı zararlı maddeler için test edilmiş ve ekolojik olarak zararsız olduğu belirlenmiştir.


STANDARD 100 by OEKO TEX® nedir?


Oeko Tex®, tekstil endüstrisinde ürün güvenliği ve sürdürülebilir üretim için dünya çapında bağımsız araştırma ve test enstitüleri birliğidir. 1992 yılında piyasaya sürülen Oeko-Tex® ve tekstil ürünlerinin test edilerek ve sertifikalandırılması için kullanıldı.
Sertifikalandırılacak ve STANDARD 100’ü taşımasına izin verilecek bir ürün için belirlenen kriterlere göre her bir bileşenin test edildiği anlamına gelmektedir. Tıp bilimindeki yeni sonuçlara göre kriterler art arda değişir. Sınır değerler her yıl güncellik göstermektedir.

Bir sertifika 12 ay geçerlidir ve Uluslararası Oeko Tex® Derneği her yıl, verilen tüm sertifikaların en az % 25’ini örnekleme yaparak kontrol etmektedir. Oeko Tex® ayrıca, gereksinimleri karşılamaya devam ettiğinden  emin olmak için ürün sahibi ile işbirliği içinde ürünü yılda bir kez kontrol eder.

oeko tex

Hazır Tekstil Ürünleri Ne Zaman STANDARD 100 Etiketini Taşıyabilir?


Yalnızca tüm bileşenler gerekli test kriterlerini sağladığında etiketin kullanılmasına izin verilir. Hazır ürünlerde ayrı bileşenler halihazırda STANDARD 100 uyarınca başarılı şekilde sertifikalandırılmış olsa bile ayrıca kendine ait bir sertifika mevcut olmalıdır.

STANDARD 100 Neden Dört Ürün Sınıfına Ayrılıyor?


 Temel olarak  tekstil ürünlerinin ve materyallerin ilgili kullanım amacına  bağlı olarak çalışmalar belirlenir. Bu nedenle şu ilke geçerlidir:  Bir tekstil ürününün deriyle teması ne kadar yoğunsa ve deri ne kadar hassassa, o kadar katı insan ekolojik gereklilikleri karşılanmalıdır. Bu temaslara bağlı olarak ürünler 4 sınıfa ayrılmıştır.

Ürün Sınıfları Nelerdir?

Ürün Sınıfı I


Bebekler ve üç yaşa kadar olan çocuklara yönelik tekstil ürünleri ve materyaller: İç çamaşırı, tulum, çarşaf, nevresim vb.

Ürün Sınıfı II


Yüzeylerinin büyük bölümü deriyle doğrudan temas eden tekstil ürünleri ve materyaller: İç çamaşırı, çarşaf, havlu, gömlek, bluz, çorap vb.


Ürün Sınıfı III:


Deriyle temas etmeyen veya yalnızca yüzeylerinin küçük bir bölümü deriyle temas eden tekstil ürünleri ve materyaller: Ceket, manto, outdoor malzemeleri vb.

Ürün Sınıfı IV:


Dekorasyon amaçlı döşeme malzemeleri: Masa örtüsü, perde, mobilya kumaşı vb.

Sertifikasyon Hangi Aşamaları İçeriyor?


⦁    Başvuru ve test numunesinin sunulması
⦁    OEKO TEX® kriter kataloğu aracılığıyla test
⦁    Test raporunun hazırlanması
⦁    Uygunluk beyanının sunulması
⦁    Testin başarılı olması halinde sertifikanın verilmesi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İletişime geç
Size nasıl yardımcı olabiliriz ?
Merhaba, size nasıl yardımcı olabiliriz?