MassLab - Analiz ve Test Laboratuvarı
MassLab - Analiz ve Test Laboratuvarı

RoHS

RoHS – Restriction of Hazardous Substances Directive (Belirli Zararlı Maddelerin Kullanımını Kısıtlama)


RoHS:
Avrupa ülkelerinde elektrikli ve elektronik cihazlarda tehlikeli maddelerin kullanımını kısıtlayan yönergedir. İngilizcede belirli zararlı maddelerinin kısıtlanmasının baş harflerinin bir araya gelmesi ile RoHS (Restriction of Hazardous Substances Directive) kelimesi meydana gelmiştir. Ve Avrupa Birliği Şubat 2003 yılında yürürlüğe girmiştir.

RoHS Belgesi: elektrikli ve elektronik cihazlarında kullanımı kısıtlanmış ürünlerin olup olmadığı analizler sonucuna bakılarak verilen bir sertifikadır. RoHS belgesinin alınabilmesi için elektrik elektronik cihazlarında kısıtlanan 10 zararlı maddenin belli limitlerinin altında olması gerekir. RoHS 1 yönergesi tüm Avrupa Birliği üye ülkelerin yürürlüğe girmesi 1 Temmuz 2006’da zorunlu hale geldi. Bu sebeple elektrik ve elektronik ürün ithal ve ihraç eden firmaların RoHS belgesi alması zorunluluğu oluştu. RoHS testlerini kendi bünyesinde yapabilen ve RoHS Belgesi veren ilk ve yerli tek firmayız.

Bu yönerge (istisnalar dışında) çeşitli elektronik ve elektrikli ekipmanların imalatında on tehlikeli maddenin kullanımını kısıtlamaktadır. İstisnalara örnek olarak, güneş paneli gibi ürünleri verebiliriz. Elektrik elektronik ürünlerin kullanım sonrası oluşan toksik elektronik atıkların geri dönüşüm problemini çözmeyi hedeflemiştir. Her Avrupa Birliği üye devleti, yönergeyi rehber olarak tanır, kendi uygulama ve uygulama politikalarını benimser.

RoHS genellikle “kurşunsuz yönerge” olarak bilinir, ancak aşağıdaki on maddenin kullanımını kısıtlar:

RoHS Kısıtlı Maddeler Listesi

MaddelerYoğunluk
Kurşun (Pb)%0.1
Cıva (Hg)%0.1
Kadmiyum (Cd)%0,01
krom (Cr6+)%0.1
Polibromlu bifeniller (PBB)%0.1
Polibromlu difenil eter (PBDE)%0.1
Bis(2-etilheksil) ftalat (DEHP)%0.1
Butil benzil ftalat (BBP)%0.1
Dibütil ftalat (DBP)%0.1
Diizobütil ftalat (DIBP)

%0.1

31 Mart’ta 2015’te yayınlanan 2015/863 sayılı yönerge Bis(2-etilheksil) ftalat  (DEHP), Butil benzil ftalat (BBP), Dibütil ftalat (DBP) ve Diizobütil ftalat (DİBP) toksik maddeler yönergeye eklenmiştir.

Polibromlu bifeniller (PBB) ve Polibromlu difenil eter (PBDE), çeşitli plastiklerde kullanılan alev geciktiricilerdir. Altı değerlikli krom, krom kaplamada, kromat kaplamalarda ve astarlarda ve kromik asitte kullanılır.

Muaf olmayan ürünlerde izin verilen maksimum yoğunluk ağırlıkça % 0,1 veya 1000 ppm’dir (% 0,01 veya 100 ppm ile sınırlı kadmiyum hariç). Bu kısıtlamalar üründeki her homojen için ayrı ayrı ölçülür. Bu değerler bitmiş tüm ürünün ağırlığının oranı değil, kısaca her homojen tek malzemeye uygulanacağı anlamına gelir. Örneğin bir kablo üzerinde kılıf yada bir bileşenin üzerindeki koruyucu yapı her biri ayrı ayrı teste tabi tutulur. Bütün bu parçalar belirlenen değerlerinin altındaysa Rohs belgesi alabilir.

—-

Örnek olarak radyo cihazı üreten bir firma, ürettiği bu cihazın rohs belgesini alabilmesi için cihazda bulunun bütün homojen parçalarında bu kısıtlı maddelerin yoğunluğu %0.1 i geçmemelidir. Bu kadmiyum için %0.01’dir. Radyo maksimum kaç parçadan bir araya gelmiş olabilir diye düşünebilirsiniz. Bir radyo cihazı bir kasadan, vidalardan, rondelalardan, bir devre kartından, hoparlörden ve benzeri parçalardan bir araya gelir. Vidalar, rondelalar ve kasanın her bir parçası homojen malzemeden yapılmış olabilir. Ancak diğer bileşenlerde durum farklı. Birçok malzeme bir araya gelerek bir bileşen oluşur.

Örneğin bir devre kartı, çıplak baskılı devre kartı (PCB), entegre devreler (IC), dirençler, kapasitörler, anahtarlar gibi ürünlerin birleşmesinden meydana gelir. Ve bir devre kartının üzerindeki anahtarda, bir kasa, bir kol, bir yay, kontaklar, pimler gibi ürünlerden oluşur. Bir hoparlör mıknatıs, bakır tel ve kağıt gibi maddelerden meydana gelir. Bu homojen parçaların hepsi ayrı ayrı değerlendilirilir.

Bütün parçalarda kısıtlı maddeler sınırı aşmamalı. Örneğin radyo kasasının alev geciktirici olarak kullanılan 2.300 ppm (% 0.23) PBB ile plastikten yapıldığı ortaya çıkarsa rohs belgesini alamayacaktır.

RoHS Belgesi Nedir ve Ne İşe Yarar?

—-

Elektronik eşyalarda bazı zararlı maddelerin kullanımı RoHS ile sınırlandırılmıştır ve RoHS Belgesi bu maddelerin artmasını engellemektedir. Elektronik eşyaların yanı sıra Elektrikli eşyalarda da çok fazla kimyasal kullanım vardır. Gelişen ve endüstrileşen dünya da ağır materyal üretimi ve kullanımı giderek artmaktadır. Dolayısıyla insan sağlığına oldukça zarar veren elektronik atık tehlikeli boyutlara ulaşmaktadır.

Hal böyle olunca uluslararası boyutta bir belge oluşturulması için çaba harcanmıştır. Bu çaba sonucunda zararlı olduğu düşünülen maddeler yasaklanmıştır. Teknik çerçevesi belirlenen belgelerle birlikte üreticilerin ürünleri piyasaya sürebilmesi için birtakım şartlar sağlanmıştır. Elbette bu şartlar, çevreye uyumlu şekilde ürünlerinin satılabilmesine de olanak tanımaktadır. İşte ürünlerin piyasaya sürülmeden önce içerisindeki maddelere göre uygunluğunu göstermeleri bu belge sayesinde olmaktadır.

RoHS Belgesi Veren Firmalar Nelerdir?

Belgenin ortaya çıkması ile Avrupa ülkeleri ihracatın ana noktası olduğunda dünyanın ticaret ve rekabet seyri/oranı değişmiştir. Bununla birlikte büyük toptancı ile uzak doğulu üretici rakip veya yerine göre çözüm ortağı olarak işlev görmeye başladı. Fakat ne olursa olsun elektrikli veya elektronik eşyalarda bazı zararlı maddelerin kullanımı konusunda azalma üretimde artma oldu. Çünkü ürün konusunda güven sağlandıkça tüketim artmaya başladı ve pazara rağbet giderek çoğaldı.

Dolayısıyla bu belge ile dünya ticaretinde bir hareketlilik oluştu ve üretimi yapılan bölgelerde işsizlik oranları azaldı. İşte dünyayı değiştirme görevini başarıyla üstlenen ve RoHS Belgesi Veren Firmalar denildiğinde akıllara Mass Laboratuvar ve Danışmanlık Hizmetleri A.Ş. gelmektedir. Firma alanında Türkiye sınırları içerisinde yerli imkanlarla testleri gerçekleştirebilen ilk ve tek yerli laboratuvarıdır. Dolayısıyla deneyimlerimiz ve birikimlerimiz sayesinde belgeyi almanızda profesyonel bir hizmet sunuyoruz.

Bu belge ile talebi karşılayan veya karşılamayan tüm üretim sistemleri daha fazla çalışmaya ve ürünlerini iyileştirmeye başladı. Çünkü güvenli ürün demek daha çok tüketim anlamına gelmiştir ve pazar artık daha çok talep de bulunmuştur. Bu durum ise talebi karşılayan tüm üretim sisteminin sağlıklı bir şekilde daha fazla çalışmasına olanak tanımıştır. RoHS Belgesini alabilmeniz için tüm süreçte yanınızda olmakta ve gerekli testleri yapıldıktan sonra en kısa sürede temin etmenizi sağlıyoruz. Bize ulaşabilirsiniz.

Laboratuvar Adresimiz
Şelale Plaza No:1 Daire:110 Esenyurt / İstanbul
Tüm sorularınız için bizimle iletişime geçin
phone icon - MassLab - Analiz ve Test Laboratuvarı