Rohs Belgesi Veren Firmalar
RoHS: Avrupa ülkelerinde elektrikli ve elektronik cihazlarda tehlikeli maddelerin kullanımını kısıtlayan yönergedir. Rohs belgesi veren firmalara başvurarak belgeyi alabilirsiniz. RoHS Belgesi ise: Elektrikli ve elektronik cihazlarında kullanımı kısıtlanmış ürünlerin olup olmadığı analizler sonucuna bakılarak verilen bir sertifikadır.
RoHS (Tehlikeli Maddelerin Kısıtlanması Yönergesi)
RoHS: Avrupa ülkelerinde elektrikli ve elektronik cihazlarda tehlikeli maddelerin kullanımını kısıtlayan yönergedir. İngilizcede belirli zararlı maddelerinin kısıtlanmasının baş harflerinin bir araya gelmesi ile RoHS kelimesi meydana gelmiştir. Ve Avrupa Birliği Şubat 2003 yılında yürürlüğe girmiştir. RoHS 1 yönergesi tüm Avrupa Birliği üye ülkelerin yürürlüğe girmesi 1 Temmuz 2006’da zorunlu hale geldi. Bu sebeple elektrik ve elektronik ürün ithal ve ihraç eden firmaların RoHS belgesi alması zorunluluğu oluştu. RoHS belgesinin alınabilmesi için elektrik elektronik cihazlarında kısıtlanan 10 zararlı maddenin belli limitlerinin altında olması gerekir.
RoHS Tehlikenin Bir Güvencesi: RoHS Belgesi Nedir ve Ne İşe Yarar?
Elektronik eşyalarda bazı zararlı maddelerin kullanımı RoHS ile sınırlandırılmıştır ve RoHS Belgesi bu maddelerin artmasını engellemektedir. Elektronik eşyaların yanı sıra Elektrikli eşyalarda da çok fazla kimyasal kullanım vardır. Gelişen ve endüstrileşen dünya da ağır materyal üretimi ve kullanımı giderek artmaktadır. Dolayısıyla insan sağlığına oldukça zarar veren elektronik atık tehlikeli boyutlara ulaşmaktadır. Hal böyle olunca uluslararası boyutta bir belge oluşturulması için çaba harcanmıştır. Bu çaba sonucunda zararlı olduğu düşünülen maddeler yasaklanmıştır.
Teknik çerçevesi belirlenen bu Rohs belgesi ile birlikte üreticilerin ürünleri piyasaya sürebilmesi için birtakım şartlar sağlanmıştır. Elbette bu şartlar, çevreye uyumlu şekilde ürünlerinin satılabilmesine de olanak tanımaktadır. İşte ürünlerin piyasaya sürülmeden önce içerisindeki maddelere göre uygunluğunu göstermeleri bu Rohs belgesi sayesinde olmaktadır. Dolayısıyla kullanıcılar da rohs belgesine göre ürün satın almalı ve mutlaka rohs belgesini sorgulamalılardır. Çünkü hem sağlığa hem de çevreye felaket zarar verici maddeleri kullanmak herkes için tehlikeli olacaktır.
RoHS Belgesi Veren Firmalar Nelerdir?
Rohs belgesinin ortaya çıkması ile Avrupa ülkeleri ihracatın ana noktası olduğunda dünyanın ticaret ve rekabet seyri/oranı değişmiştir. Bununla birlikte büyük toptancı ile uzak doğulu üretici rakip veya yerine göre çözüm ortağı olarak işlev görmeye başladı. Fakat ne olursa olsun elektrikli veya elektronik eşyalarda bazı zararlı maddelerin kullanımı konusunda azalma üretimde artma oldu. Çünkü ürün konusunda güven sağlandıkça tüketim artmaya başladı ve pazara rağbet giderek çoğaldı. Dolayısıyla rohs belgesiyle dünya ticaretinde bir hareketlilik oluştu ve üretimi yapılan bölgelerde işsizlik oranları azaldı.
İşte dünyayı değiştirme görevini başarıyla üstlenen ve RoHS Belgesi Veren Firmalar denildiğinde akıllara Mass Laboratuvar ve Danışmanlık Hizmetleri A.Ş. gelmektedir. Firma, alanında Türkiye sınıırları içerisinde yerli imkanlarla testleri gerçekleştirebilen ilk ve tek yerli laboratuvarıdır. Dolayısıyla deneyimlerimiz ve birikimlerimiz sayesinde rohs belgesini almanızda profesyonel bir hizmet sunuyoruz.
Rohs belgesi ile talebi karşılayan veya karşılamayan tüm üretim sistemleri daha fazla çalışmaya ve ürünlerini iyileştirmeye başladı. Çünkü güvenli ürün demek daha çok tüketim anlamına gelmiştir ve pazar, artık daha çok talepte bulunmuştur. Bu durum ise talebi karşılayan tüm üretim sisteminin sağlıklı bir şekilde daha fazla çalışmasına olanak tanımıştır.
RoHS belgesini alabilmeniz için tüm süreçte yanınızda olmakta ve gerekli testleri yapıldıktan sonra en kısa sürede temin etmenizi sağlıyoruz. Hemen bizimle iletişime geçin!
Reach RoHS Belgesi ve Farkları Nelerdir?
Reach RoHS Belgesi ile hammadde üreticisi ve enerji üreticisi; sanayiciler kadar üretim yapmaya başladı ve bir zorunluluk olarak ortaya çıktı. Rohs belgesi, ürün üreticileri ile ithalatçılar için kayıt ürünlerinin kaydını zorunlu hale getirmiştir. Aynı zamanda yılda bir ton üzerindeki Avrupa pazarına ithalatlarda ECHA (Avrupa Kimya Ajansı) kayıtta şart olarak sunulmuştur. AB mevzuatlarına göre AB ülkelerine ihracat yapacağınız ürünler için rohs belgesinin elinizde bulunulması gereklidir.
Reach olarak adlandırılan RoHS belgesi, çoğu şirket, firma veya ithalat/ihracatçı için büyük bir sorun haline gelmiştir. Elbette dünyayı güzelleştiren bu RoHS belgesinin insanlara zorluk çıkarması çok muhtemeldir. Çünkü belge, ürünler üzerinde pek çok kriteri değerlendirmekte ve işleri yavaşlatmaktadır. RoHS belgesine ulaşabilmek için profesyonel bir yardım almalı ve ürünlerinizi bu testlerden geçirmelisiniz. Daha sonra Avrupa’nın ve ticaretin kapıları size sonuna kadar açılacak ve önünüzde herhangi bir engel kalmayacaktır. Artık bu belge olmadan ürünleri satmak, stoklamak veya toplu bir elektronik/elektrikli aletler satmak imkânsız hale gelmiştir. Bu nedenle uygunluk üzerinde dikkat etmeniz gereken bazı hususlar bulunmaktadır.
RoHS Belgesinde Dikkat Edilmesi Gereken Unsurlar
Program insan sağlığını korumakla ve güvenliğini sağlamakla görevlidir. Dünya ticareti çerçevesinde bugün artık önemli bir konuma sahip rohs belgesi, sektörel olarak aranılan hale gelmiştir. Özellikle kendi alanında ilkleri oluşturması ve sağlık konusuyla doğrudan bağlantılı olmasıyla eşsiz olarak ön plana çıkmaktadır. Sektör açısından ilk ve tek geniş test çalışmaları RoHS belgesi ile yapılıyorken en fazla güvenilirliği de yine kendisi sağlamaktadır. RoHS belgesi, sadece üreticiler için değil aynı zamanda tüketiciler için de müthiş yenilikler getirmiş ve hayata tutunmalarını sağlamıştır. Bu nedenle dünya pazarında söz sahibi ve etki sahibi olmak isteyen üreticiler ve tedarikçiler belgeyi talep etmektedir. Çünkü, kalite standartlarını yakalayabilmek ve rakiplerden birkaç adım öne çıkmak için RoHS belgesine ihtiyaç duymaktadırlar.
Reach Nedir ve Temel Farklılıkları Nelerdir?
Bu kavram dünyada ilk ve tek olarak ürünlerin kalitesini sağlamak amacıyla ortaya çıkmıştır. Özellikle yapılan testlerde elektrikli ve elektronik ekipmanlarda bulunulan zararlı maddelere tepki olarak oluşmuştur. İnsan sağlığına zararlı bu maddelerin sınırlandırılması ve kısıtlanması için yoğun bir çalışma içerisinde hazırlanmıştır. Kavram ve belge ilk ortaya çıktığından beri pek çok tedarikçi, üretici ve ithalat/ihracat zinciri tarafından rağbet görmektedir. Elbette bu kurum ve kuruluşlardan tarafından Reach Nedir? sorusu da yöneltilmekte ve rohs belgesi alınmaya çalışılmaktadır.
Reach, özetle RoHS ile birlikte tehlikeli maddelerin kısıtlanması için Avrupa Birliğinin 2002/95/EC direktifi sonucu ortaya çıkan bir güvenlik kavramıdır. Bununla bağlantılı olarak dünya piyasasına giren Reach; 1 Haziran 2007 tarihi itibariyle uygulanmaya başlamıştır. Tam anlamıyla amaçlanan şunlardır;
• Avrupa Birliği’nin kimyasal maddeler üzerinde güvenlik amacıyla kimyasalların kayıt altına alınması.
• Kayıt altına alınan kimyasalların detaylı bir şekilde değerlendirilmesi.
Sonuç olarak ürün ve ürünlere izin veya kısıtlama kararının alınması bu uygulamalar ile birlikte iç piyasa, sağlık, güvenlik, tüketici ve çevrenin korunması amaçlanmaktadır. Aynı zamanda Reach, sadece kimyasallar alanında teknolojik bir sistemi ve riskleri değerlendirmemektedir. Bununla birlikte ekonomi, sağlık ve çevreyi de içeren geniş kapsamlı bir savunma mekanizması oluşturmayı hedeflemektedir.
Kimyasalların Gizli Silahı: RoHS Belgesi Nedir?
Kimyasalların gizli bir silahı haline gelen rohs belgesi ürün ve ürünler üzerinde insanlara karşı tam bir savunma mekanizması oluşturmaktadır. Dolayısıyla rohs belgesi, pek çok ülke ve Avrupa Birliği tarafından sorgulanmakta ve alınması istenmektedir. Dünya pazarına açılmak isteyen kurum ve kuruluşlar ise RoHS Belgesi Nedir? sorusunun detaylı bir cevabını aramakta ve nelere dikkat etmesi gerektiğini bilmek istemektedir. Öncelikle bu kavram tehlikeli maddelerin kısıtlanması ile ilgili Avrupa Birliğinin belirli ürünlerde bulunan kimyasalları engellemesi anlamına gelmektedir. Rohs belgesini almak için birtakım detaylı ve güvenli testlere girilmektedir.
Hangi ürünlerin teste ihtiyaç duyduğunu bilmiyorsanız bakınız;
1. Kimyasal barındıran belirli büyük ve küçük ev aletleri
2. IT ve Telekominikasyon cihazları ve ürünleri
3. Tüketici cihazları ve ekipmanları
4. Kimyasal barındıran aydınlatma sistemleri
5. Elektronik ve elektrikli cihaz, ekipman veya ürünler
6. Kimyasal madde barındıran oyuncaklar
7. Kimyasalların yoğun olduğu tıbbi cihazlar
8. Elektrik devresine sahip otomatik dağıtıcılar
9. Kimyasalların iletiyi sağladı veya içerisinde bulunduğu yarı iletken cihazlar.
Bu cihazlardan herhangi birini satıyor, pazarlıyor veya tedarik ediyorsanız belgenin olup olmadığını da kontrol etmelisiniz. Çünkü kullanıcılar için aşrı tehlikeli maddeler içeriyor olabilir veya satıyorsanız ise ürünlerin elinizde kalmasına sebebiyet verebilir.
Eu RoHS: Güvenliğin Yeni Direktifleri
Elektrik ve elektronik eşyalardaki ağır metaller ve diğer tehlikeli maddelerin yasaklanmış ve olabildiğince kısıtlanmıştır. Ancak zaman içerisinde ürün yelpazesinde değişiklikler yapılmasına karar verilmiştir. Böylece ürün çeşitliliğini arttırarak daha kapsamlı bir koruma sağlanması hedeflenmiştir. Bu bağlamda Eu RoHS Avrupa Parlamentosu ve Konseyi Direktifi ile 8 Haziran 2011 tarihinde (2011/65/EU) yeni kararlar duyurulmuştur. Bu direktifler ise 1 Temmuz 2011 yılında AB Resmî Gazete de duyurulmuş ve aynı ay içerisinde yürürlüğe girmesine karar verilmiştir.
Elektrik ve elektronik eşyalarda tehlikeli maddelerin kısıtlanmasına dair bu kararla birlikte eski direktiflerin yerini düzenlemelerle şu kararlar almıştır;
• Kurşun, Cıva, Kadmiyum
• +6 Değerlikle Krom ve alev geciktiricilerden polibromlu bifeniller (PBB)
• Polibromlu Difenil Eterler’in kısıtlanmasına devam edilmesi.
Dolayısıyla bu kararlarla birlikte; Bis (2-ethylhexyl), phthalate (DEHP), ve PVC’de plastifiyan (kablo, elektronik, tıbbi, boru vb.) sınırlamalar genişletilmiştir. Bununla birlikte yapıştırıcı, lake, mürekkep gibi ürünlerde kısıtlanmıştır. Ayrıca kapasitör ve hidrolik akışkanlarda yalıtkan olarak kullanıldığı görülmüş ve düzenlemenin içerisine alınmıştır.
Tüm bu gelişmeler Reach listesine de dahil edilmiş ve AB kullanımı için izne bağlanmıştır. Bunun yanı sıra Rolls-Royce firması gibi büyük firmalar bile izinle kullanmaya başlamıştır. Ayrıca, çocuk eşyalarında da bazı kısıtlamalar öngörülmüştür.
Ce RoHS: Ürünlerin Kapsam ve Sınırlılığı
İnsan ve çevre sağlığının korunması oldukça önemlidir ve bu bağlamda elektrikli ve elektronik eşyalarda zararlı maddelerin denetlenmesi gereklidir. Bu maddelerin sınırlandırılmasının yanı sıra muaf tutulacak faaliyetlere de karar verilmelidir. Aynı zamanda elektrikli ve elektronik eşyaların kontrol altında tutulması idari, teknik ve hukuki esasları düzenlemeyi de gerekli kılar. Böylece Ce RoHS ile kimyasallı maddeler çevreyle uyumlu şekilde geri kazanılması sağlanmaktadır. Aynı zamanda yok edilmesine ilişkin usul ve esasları da ortaya koyan bir belgedir. Belge insanların yaşadıkları alanlarda kullanılan ve direkt canlılarla teması gerçekleşen cihazlarla doğrudan ilişkidir.
İnsanlar geçmişten beri ürettikleri cihazlar üzerinde sadece çalışıp çalışmaması üzerine testler gerçekleştirmektedir. Oysa ki çevreye veya insan sağlığına zarar verip vermemesi de çok önemli bir konudur. Bu noktada belge tam olarak bu işlevi sağlayabilmek için görevini yürütmeye çalışmaktadır. Dolayısıyla yapılan testlerde oldukça detaylı ve ayrıntılı olmaktadır. Hal böyle olunca testlerden geçmekte gün geçtikçe daha da zor olmaktadır ve profesyonel bir yardıma ihtiyaç duyulmaktadır. Bu kapsamda belgenin alınmasını zorunlu kılan eşyalar şunlardır;
1. Elektrikli veya elektronik cihazlar ve beyaz eşya sınıfında yer alan elektrikli ev aletleri.
2. Boya ve pigment içeren ürünler.
3. Kablo, lehim ve devre kartları.
4. Metal parçalar ve kimyasal barındıran iletken lambalar.
RoHS 2: Kapsamı Genişletilen Yeni Direktifler
Elektrikli ve elektronik aletlerin kısıtlanmasında ikinci bir direktif verilmiş ve kapsam daha da genişletilmiştir. RoHS 2, ürünün direktifin gerektirdiği testleri karşıladığının yasal bir beyanı olarak işlev görmeye başlamıştır. Bunun yanı sıra her üye devletin uyması gereken bir direktif olarak öne çıkmıştır ve içerik bakımından 2002/96/EC direktifi ile yakından ilgilidir. Bu bağlamda yine de aralarında önemli farklar bulunmaktadır. Buna göre;
• Tüm elektrik ve elektronik gereksinimleri kademeli olarak genişletilmesi.
• Tam uyumluluk açısından ekipman, kablolar ve yedek parçalar.
• 2014 Temmuz’dan önce kapsam incelemesi için provizyon.
• 2. yeni maddelerin kısıtlanması.
• Yeni tehlikeli maddelerin değerlendirilmesi için bir yöntem.
• Atıklarla ilgili kriterlere dayalı olarak kısıtlama amacıyla gerçekleştirilen kısıtlı maddelerin listesini gözden geçirme.
• 2014 Temmuz’a kadar ve sonrasında periyodik olarak işleme alınması.
• Üye Devletlerin yeni madde kısıtlamaları önermesi için önerge sunabilmesi.
• Daha net ve daha şeffaf verme, yenileme veya silme kuralları.
• Üreticilerin muafiyetler için başvurma ve bunları yerine getirme yükümlülüğü.
• Sonuç olarak tamamı üzerinde gerekli değerlendirme 2. direktifin başlıca hedeflerinden biri artan miktarda atık elektrikli ve elektronik ekipmanlara esnek kısıtlama imkânı sunmasıdır. Bu tür ekipmanlarda bulunan tehlikeli maddeler, atık sırasında serbest bırakılabilir yönetim süreçleri ve insan sağlığına ve çevreye zarar verebilir. Bu sorunu çözmenin en etkili yolu, üretim noktasında tehlikeli maddelerin kullanımını engellemek ve sınırlandırmaktadır.
RoHS Plasticine
RoHS Plasticine, özetle muma batırılmış veya mumla hazırlanmış olan ürün yelpazesini karşılamaktadır. Bu ürünler ile üretilmiş alet ve ekipmanlar insan sağlığına ve çevreye zarar verebilmektedi. Direktiflerde maddeyi listeye dahil etmiştir. Dolayısıyla bu ekipmanlar ile üretilen farklı bileşenlerden tüm bileşenleri ve parçaları madde kısıtlaması öngörülmüştür.
Direktifler ışığında elektronik veya elektrikli olmayan bileşenler dahil masaüstü bilgisayarın sabitleyicileri veya plastik kutusu da kısıtlanmıştır. Bu nedenle bileşenler direktiflere uygun olarak kullanılmamış veya kullanılmış olarak değerlendirilir. Bu bağlamda onarımı veya yükseltmesi için kullanılır, bu da direktiflerin sınırlamalarını karşılamalıdır.
Bağımsız bileşenler olarak satılması veya üretilmesi halinde dışlama avantajlarından yararlanan bir üründe kullanılan CE işareti olması ve madde gerekliliklerine uyması çok önemlidir. Bu bağlamda direktifler incelendiğinde şu an daha spesifik ekipmanı olan sarf malzemeleri; yazıcı kartuşları gibi maddelerinde yer alan maddelerdir.
Ancak toz, sabun veya elektrikli süpürge torbaları bu kapsamda ele alınmamıştır ve dolayısıyla direktifin kapsamında değildir. Ancak Plasticine adı verilen maddelerin bulunması halinde kısıtlama ve sınırlılık tekrardan ortaya çıkabilmektedir. Bu nedenle özellikle bu maddenin olup olmadığı da testlerde kontrol edilmeli ve bakılmalıdır. Çünkü diğer maddeler kadar Plasticine de insan sağlığına ve çevreye zarar vermektedir. Aynı zamanda doğa içerisinde en geç kaybolan ve toprak tarafından sindirilemeyen madde Plasticine içeren ürünlerdir.
RoHS Online
Direktifler ışığında online olarak bazı sorulara cevap bulabilir ve buna göre hareket edebilirsiniz. Bu kurallar Avrupa Birliği ve Avrupa Ekonomik Alanı’nın diğer Üye Devletleri’nde (Norveç, İzlanda ve Lihtenştayn) kurulmuş tüzel kişiler için geçerlidir. AB’deki ithalatçıların AB dışındaki tedarikçilerine başvurmaları ve düzenleyici yükümlülüklerini yerine getirmek için ihtiyaç duydukları bilgileri istemeleri gerekiyor. AB dışı bir üretici olarak, tüzük kapsamında ithalatçıların yükümlülüklerini yerine getirmek için tek bir temsilci atayarak müşterilerinizi, yani Avrupa Birliği’nde kurulmuş ithalatçıları daha fazla desteklemelidir.
RoHS Online ile ilgili yükümlülüklerinden haberdar olmalı ve şunlara dikkat etmelisiniz;
• AB’ye ne ihracat yapıyorsunuz? Bu sorunun yanıtı, karşılanması gereken gereklilikleri belirler.
• İhraç edilen ürünleriniz, AB ithalatçısı tarafından kaydedilmesi gereken maddeler içeriyor mu?
• Dışa aktarılan ürünleriniz bildirim veya yetki gibi kayıt dışındaki yasal gerekliliklerden etkileniyor mu?
• İthalatçılara dayanan yükümlülükleri yerine getirmek için tek bir temsilci atamanın avantajları ve dezavantajları nelerdir?
• Dışa aktarılan ürünleriniz CLP Yönetmeliği uyarınca sınıflandırma, etiketleme ve paketleme gerektiriyor mu? Bu soruları yanıtladıktan sonra sizin için belgeye ulaşmak daha kolay olacaktır ve elbette gerekli testlerden de geçmeniz gerekmektedir. Ancak öncellikle soruları cevaplamalı ve kararınızı buna göre vermelisiniz.
Peki bunlarla uyumlu olarak neler öne çıkmaktadır?
RoHS Uyumlu Olabilmek İçin Gerekli İşlemler Nelerdir?
Türkiye’de dahil Çin, Japonya, Güney Kore, USA ve Norveç gibi dünyanın birçok farklı ülkesinde uygunluk aranmaktadır. Bu konuda kimyasal madde uzmanları küresel ve ulusal olarak kısıtlanmış maddelere dair birtakım görüşler sunmaktadır. Bu şekilde uyumsuzluk risklerini minimum düzeye indirebilir ve onay alma işlemleriniz konusunda yardım alabilirsiniz. Peki RoHS Uyumlu olabilmek için gerekli test ve denetimler nelerdir?
• RoHS Testi ve Denetim Hizmetleri
• RoHS Belgelendirme İşareti
• CE RoHS
• BOMcheck.net üzerinden RoHS Uygunluk Değerlendirmesi
• RoHS Uygunluğunun Doğrulanması
• REACH: SVHC Testi ve SVHC Yüksek Risk Taraması
• WEEE Uzman Desteği
• Yeşil Gözetim
• Kimyasal Testler Tehlikeli Maddeler Yönergesine bu adımları başarılı ile geçmek ve uyum sağlamak üreticiler için çok zor olmaktadır. Hali hazırda teslim tarihleri konusunda da zorlandıkları görülmektedir. Hal böyle olunca yönergelerin belirli uzmanlar gözetiminde yönetilmesi daha avantajlı olacaktır.
RoHS Kablo Nedir?
RoHS Kablo Nedir? sorusunun cevabı elektrikli ve elektronik ekipmanlarda belirli tehlikeli maddelerin kısıtlanmasında gizlidir. Bu maddelerin kullanımının kısıtlanmasına ilişkin direktifler ile Avrupa Birliği tarafından Şubat 2003’te kabul edilen yönergelerde şartlar belirlenmiştir.
RoHS Declaration Nedir?
Direktifler ışığında elektronik devre, kart ve aletlerde yer almaması gereken maddeler açık ve net şekilde belirtilmiştir. Bu konuda yapılan test ve rapor ile birlikte belirtilen belgede bir duyuru yapılmaktadır. Birçok ürün grubu buna dahildir. Dolayısıyla RoHS Declaration Nedir? sorusunun cevabı bu bilgiler ışığında bir ilan veya duyuru demektir.
RoHS Onayı Nedir?
Elektrikli ve elektronik ekipmanlarda bazı tehlikeli maddelerin kısıtlanması anlamına gelen bu terim, ingilizce harflerin kısaltmasından oluşturulmuştur. Dolayısıyla “RoHS Onayı Nedir?” sorusunun cevabı da bu maddelerin bulunmadığına dair yasal bir beyan anlamına gelmektedir. Onay alınabilmesi için gerekli testler yapılmakta ve sonucunda uygunluk veya uygunsuzluk üzerine bir belge verilmektedir.
RoHS Zorunlu mu?
Avrupa’ya ürün satmak, almak veya tedarikçi olmak istiyorsanız uyumluluk belgesine sahip olmalısınız. Bu konuda AB oldukça katı bir politika izlemektedir; çevre ve insan sağlığına önem vermektedir. Dolayısıyla “RoHS Zorunlu Mu?” sorusunun cevabı: Evet, zorunludur.
RoHS Testi Nasıl Yapılır?
RoHS Testi yapılabilmesi için ürün analizleri alınması ve bunların bir laboratuvara gönderilmesi gereklidir. Son ürün için TS EN 62321 serisi standartlarına uygun olarak bir ön işlem uygulanmaktadır. Son olarak ürün için analizinde geçerli olduğu bir dosya hazırlanarak uygunluk veya uygunsuzluk kararı verilmektedir.
RoHS 2022 Kararları Devam Ediyor mu?
RoHS 2022 kararları hala yürürlükte ve aynı kararlılıkla uygulanmaktadır. AB uygunluğa çok önem vermektedir, dolayısıyla belgenin alınması ticaret için çok önemlidir. Çünkü zararlı maddelerin bulunduğu ürünlerin satılamadığı gibi ülkeye sokmanın da cezası büyüktür.
Svch Nedir ve Beyanı Ne Anlama Gelmektedir?
“Substance of Very High Concern” teriminin kısaltması olarak kullanılan bu terim aynı zamanda Svch Nedir sorusunun da en net cevabıdır. Çeşitli ürün ve materyallerin içeriklerinde bulunulan bu maddelerin birtakım direktiflere bağlı kalınarak kontrol altında tutulması ve izin çıkarılması önemlidir.